Meillä oli viime viikolla sekä minun että esikoisen neuvola-ajat. Esikoisella oli 1,5-vuotislääkärineuvola, jossa hän kävi puolisoni kanssa, kun minulle tuli jo omien neuvolamenojeni takia poissaolotunteja töistä. Esikoinen oli heittäytynyt kovin ujoksi ja kieltäytynyt kaikesta, mitä häneltä oli pyydetty tekemään, mutta tutkimukset oli saatu hoidettua ja niiden mukaan kaikki oli kunnossa. Pituutta oli tullut puolessa vuodessa huimat kahdeksan senttiä lisää, ja paino oli noussut pituuteen nähden sopivasti.

Omalla käynnilläni painoa oli tullut taas monta kiloa sitten viime kerran, mikä hirvittää, vaikka siitä ei minulle mitään huomautettukaan. Raskaus alkaa olla puolivälissä (varsinkin, jos synnytän muutama viikko ennen laskettua aikaa) ja kiloja on tullut noin kymmenen, eli toinen samanmoinen lisää ja sen vielä kestän -- ja niistä joskus toivottavasti pääsen eroonkin!

Sokerirasituskokeen tulokset olivat normaalit. Äitiyspoliklinikkakäynnillä kesäkuussa selviää, joudunko käymään kokeessa vielä toistamiseen, sillä tämä ensimmäinen kerta määrättiin sukurasitteeni takia, mutta toinen koe voi olla tapauksessani aiheellinen myös.

Nyt kuuntelimme sydänäänet ensimmäistä kertaa dopplerilla ultran sijaan, mutta niitä oli aika vaikea löytää. Vaimeat kopseet kuuluivat, mutta ei sitä kunnon laukkaa, sillä edessä oleva istukka haittasi kuuntelua. Kuitenkin kuulin että molemmat siellä vielä pyörivät, joten emme tuosta huolestuneet.

Valitin kipeytynyttä alaselkääni, johon sain lähinnä empatiaa ja toteamuksen, että eipä siihen taida auttaa edes tukivyö, jos niin alhaalta (melkein pepun puolelta) särkee. Iskiasta epäilen itse, on tyypillinen raskausvaiva tuokin, vaikka edellisellä kerralla se ei minua näin paljoa vaivannutkaan.

Muistin vihdoin myös kysyä kunnan tarjoamista palveluista monikkoperheille. Terveydenhoitajan mukaan saamme "ilman muuta" perhepalvelutyöntekijän auttamaan tilanteessamme. Kaksosten (ja esikoisen) kanssa apukädet tulevat tarpeeseen, kun tukiverkostoa kotipaikkakunnalla ei ole. Ei ihan selvinnyt, minkälaista apua meille tarjottaisiin, mutta kaikki otamme kyllä ilomielin vastaan. Asia etenee neuvolan kautta myöhemmin, mikä on mukava tietää.

Paljonko muilla on paino noussut monikkoraskaudessa? Entä millaista apua olette kunnan perhetyöstä saaneet?